این روزها مالکان ویلاهای شخصی، بخشی از محیط ویلای خود را به استخر یا جکوزی اختصاص داده اند. مطمئنا همه مایلند تا زمانی که پس از یک هفته سحت کاری در ویلای شخصی خود سپری میکنند، تنی به آب زده و خستگیشان را رفع کنند. امروزه اکثر خانه ها در محله های شمال شهر نیز دارای استخر و جکوزی هستند و این مکان یک محیط عالی برای ریلکس کردن پس از اتمام یک روز کاری به شمار میرود. مهم ترین کاری که مالکان استخرها برای داشتن تجربه ای بهتر در آب میتوانند انجام دهند تصفیه استخر ساختمان است.
تصفیه آب استخر ساختمان
تصفیه آب استخر، امری بسیار ضروری است.اگر ماشین خود را نشویید میتوانید با آن رانندگی کنید، اگر خانه خود را تمیز نکنید باز هم میتوانید در آن زندگی کنید اما اگر به نظافت استخر اهمیت ندهید شنا کردن در آن غیر ممکن میشود.یکی از مهم ترین قسمت های نگهداری از استخر، تصفیه آب آن است.
بعضی از ویروس ها، پاتوژن ها و انگل های نامرئی هستند که میتوانند فضای استخر را برای شناگران نا امن سازند. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی باید به صورت مرتب آب استخر را تصفیه کنید.
معایب شنا در استخر آلوده
شنا ورزش مفرحی است اما چنانچه در محیطی پاکیزه انجام نشود باعث بروز بیماری ها و دردسرهای بسیاری میشود. در زمان شنا پوست بدن شناگر در تماس کامل با آب است و اگر آب آلوده باشد میتواند مشکلات پوستی زیادی برای فرد ایجاد کند.
بخارهای حاصل از آب نیز میتوانند وارد دستگاه تنفسی افراد شده و مسائلی را برای آنها ایجاد کنند. لازم به ذکر است که همیشه عدم وجود میکروب به مفهوم سالم بودن آب نیست به عنوان مثال در مواقعی که از کلر برای ضد عفونی کردن آب استفاده میکنند، خود کلر میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند ناراحتی های تنفسی، پوستی و ریزش مو شود. توصیه ما به مالکان استخرهای عمومی و خصوصی این است که تست کیفیت آب استخر را به صورت مرتب انجام دهند.
تست های کیفیت آب استخر
PH و کلر آزاد
یکی از مهم ترین بخش های کنترل کیفیت آب، میزان PH و کلر آزاد باقیمانده در آب استخر است.این دو مورد از اهمیت زیادی برخوردار هستند به طوری که اندازه گیری آنها هر چند روز یک بار توصیه میشود.این موضوع در مورد استخرهای شخصی نیز صدق میکند. حتما PH آب را به صورت مرتب چک کنید به دلیل اینکه بر دیگر پارامترهای آب نیز تاثیر گذار است. میزان PH مناسب بین 7.2 تا 8 است.درصد کلر باقیمانده نیز بین 1 تا 3 میلی گرم در لیتر است.این موارد را میتوانید به وسیله کیت اندازه گیری کنید اما بهتر است هر سه ماه یک بار نتایج به دست آمده را با نتایج روش های آزمایشگاهی مطابقت دهید.
سختی آب
درجه سختی آب رابطه مستقیمی با میزان کاتیون های کلسیم و منیزیم و آنیون های کربنات و بیکربنات دارد.بهتر است اندازه گیری درجه سختی هفته ای یک بار انجام شود و بهترین محدوده برای آن نیز بین 180 تا 250 میلی گرم در لیتر بر حسب کربنات کلسیم است.اگر سختی آب زیاد باشد باعث بروز مشکلاتی مانند رسوب گذاری میگردد.کم بودن آن نیز باعث مسائلی مانند خورندگی یا تحریکات پوستی میگردد.
شفافیت و درجه حرارت آب و هوا
از نظر ظاهری مهم ترین شاخص برای آب استخر، شفافیت آن به شمار میرود.بهتر است این مورد هر سه روز یک بار چک شود.همچنین قبل از شروع به کار استخر و پس از آن، هر چهار ساعت برای آب و هر شش ساعت برای هوا، اندازه گیری دما و پایش آن باید انجام شود.
شاخص های میکروبی
شاخص های میکروبی آب شامل باکتری هتروتروف، کلیفرم کل گرماپا، لژیونلا و استافیلوکوکوس میشوند.برای سنجش شرایط میکروبی آب استخر حتما این شاخص ها باید کنترل شوند و بهتر است این کار به صورت هفتگی صورت بگیرد.